top of page

Životopis Gabriely Beňačkové

Životopis sopranistky Gabriely Beňačkové za 47 let její jedinečné umělecké kariéry bychom museli psát na nespočet stran, tak alespoň to nejdůležitější.

Gabriela Beňačková je operní a koncertní pěvkyně světového formátu. Narodila se v Bratislavě, kde vystudovala konzervatoř a VŠMU. Získala titul Mgr. Art.

V roce 1969 se stala absolutní vítězkou 4. ročníku Mezinárodní pěvecké soutěže A. Dvořáka v Karlových Varech. Načež talentovanou sopranistku angažoval v r. 1970 do Národního divadla v Praze ředitel Přemysl Kočí, kde působila 11 let a ztvárnila několik nádherných operních postav - Natašu Rostovovou (S. Prokofjev - Vojna a mír), Mařenku (B. Smetana - Prodaná nevěsta), Hedviku (B. Smetana - Čertova stěna), Markétku (Ch. Gounod - Faust a Markétka), Mimi (G. Puccini - La Boheme), Manon Lescaut (G. Puccini – Manon Lescaut), Leonoru (L. v. Beethoven - Fidelio), milovanou Rusalku (A. Dvořák - Rusalka), Káťu Kabanovou a Jenůfu od Leoše Janáčka. V r. 1983 zpívala při znovuotevření Národního divadla v Praze titulní postavu Libuše od Bedřicha Smetany a současně převzala i české občanství.

Celých 47 let žije v Praze, avšak většinu života prožila na předních světových operních scénách jako stálý host např. v Bavorské státní opeře v Mnichově (20 let), ve Státní opeře ve Vídni (22 let), ve Stuttgartu, v Bonnu, v Hamburku, v Covent Garden v Londýně, v Itálii (Milán – La Scala, Reggio Emilia, Modena, Parma, Bologna, Řím, Benátky, Janov), ve Španělsku (Madrid – Teatro Real, Barcelona – Grand TheatredelLiceu, Granada, Valencie, Sevilla). Dále také zpívala v Amsterdamu, Edinburgu, Paříži, Moskvě (Bolšojteatr), Buenos Aires (TheatroColon) a velmi často v Japonsku. Taktéž mohli diváci obdivovat její hlas v Americkém San Franciscu, Torontu, Los Angeles a hlavně v Metropolitní opeře v New Yorku, kde působila v letech 1990 - 1999 a odzpívala zde takřka 50 představení v rolích Káťa Kabanová, Jenůfa, Mimi, Leonora a Desdemona. V roce 1994 byla historicky poprvé v Metropolitní opeře v New Yorku uvedena Rusalka Antonína Dvořáka, kde Gabriela Beňačková jako dosud nepřekonaná Rusalka zcela oslnila publikum.

Mezi její nejoblíbenější postavy patří celý život Jenůfa, Káťa Kabanová, Rusalka, Mařenka z českého repertoáru, ze světového pak Taťána (P. I. Čajkovský - E. Oněgin), Líza (P. I. Čajkovský - Piková dáma), Amelie (G. Verdi - Maškarní bál), Desdemona (G. Verdi - Otello), Ariadne (R. Strauss - Ariadneauf Naxos), Margherita a Elena (A. Boito -Mefistofele), Maddalena (U. Giordano - Andrea Chenier). Velmi ráda také zpívala Elizabetu (R. Wagner - Tanhäuser) a Sentu (R. Wagner- Bludný Holanďan).

Velkou ctí bylo pozvání do Vatikánu, kde zpívala pro papeže Jana Pavla II., s nímž se měla možnost osobně setkat.

Kromě působení na operních scénách po celém světě odzpívala Gabriela Beňačková se špičkovými kolegy, dirigenty a osobnostmi světového formátu nesčetné množství koncertů, oratorií a mší. Jejím nejoblíbenějším a nejčastějším operním partnerem na zahraničních scénách byl tenorista Placido Domingo a na jevišti Národního divadla v Praze tenorista Ivo Žídek a tenorista Peter Dvorský.

Je držitelkou ceny Grammy za recitál české písňové tvorby za doprovodu světového klavíristy Rudolfa Firkušného, pařížské Ceny Artura Toscaniniho, Zlaté medaile Giuseppe Verdiho, dále medaile 200 let Bolšogoteatra, medailí L. Janáčka, A. Dvořáka, E. Destinnové a Masarykovy akademie. Od roku 1985 je nositelkou rakouského a bavorského titulu Kammersängerin a českého titulu národní umělkyně. V roce 2008 převzala Gabriela Beňačková z rukou prezidenta Václava Klause státní vyznamenání Za zásluhy v oblasti kultury.

V roce 2013 měla opět fenomenální úspěch v rakouském Salzburgu, když na tamním festivalu ztvárnila roli hraběnky La Roche v Zimmermannově díle Die Soldaten, který v divadelní sezoně 2014 - 2015 triumfálně zopakovala v milánské La Scale.

V roce 2016 získala medaili od Českého svazu bojovníků za svobodu.

Gabriela Beňačková se v současné době zaměřuje především na koncertní vystoupení. Zpívá s klavírem i orchestrem s tenoristou Jakubem Pustinou nebo s kytaristou Lubošem Brabcem.

Aktivně se věnuje pěvcům mladé generace, zdokonaluje je a pořádá mistrovské a interpretační kurzy.

Je mnoho let předsedkyní poroty Mezinárodní pěvecké soutěže Jakuba Pustiny a členkou poroty Mezinárodních pěveckých soutěží Antonína Dvořáka v Karlových Varech a Mikuláše Schneidra - Trnavského ve slovenské Trnavě.

Jméno Gabriela Beňačková nese i planetka ve vesmíru.


Nejnovější příspěvky
Archiv
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page